Het Amsterdamse Bos is een uniek, door mensen aangelegd, natuur- en recreatiegebied aan de rand van Amsterdam. Dit uitgestrekte bos biedt een veelzijdige mix van natuurbeleving, sport, ontspanning en cultuur, met bijzondere landschappen en historische elementen die teruggaan tot de jaren dertig.

Happen en Stappen: 3 gangen, 2 restaurants, 1 mooie omgeving
Bij Happen en Stappen bepaalt u zelf bij welke van de 2 aangesloten restaurants op deze route u wilt starten. Daarnaast bepaalt u zelf of u het ochtendarrangement (€25,95 p.p.) of het middagarrangement (€31,95 p.p.) wilt boeken. U kunt bij het ochtendarrangement kiezen voor een starttijd van 10.00, 10.30 of 11.00 uur en voor het middagarrangement kunt u kiezen voor een starttijd van 12.30 uur. 

Start bij Du Monde bar&kitchen
Indien u ervoor kiest om te starten bij Du Monde bar&kitchen ziet uw Happen en Stappen dagje er als volgt uit:
- Start met een lekker kopje koffie/thee met gebak bij Du Monde bar&kitchen.
- Vervolgens wandelt u verder naar Hotel Café Restaurant Abina voor een smakelijk soepje.
- Daarna wandelt u terug naar Du Monde bar&kitchen waar u een lekker lunchgerecht (bij het ochtendarrangement) of een heerlijk hoofdgerecht (bij het middagarrangement) geserveerd krijgt.

Start bij Hotel Café Restaurant Abina
Indien u ervoor kiest om te starten bij Hotel Café Restaurant Abina ziet uw Happen en Stappen dagje er als volgt uit:
- Start met een lekker kopje koffie/thee met gebak bij Hotel Café Restaurant Abina.
- Vervolgens wandelt u verder naar Du Monde bar&kitchen voor een smakelijk soepje.
- Daarna wandelt u terug naar Hotel Café Restaurant Abina waar u een lekker lunchgerecht (bij het ochtendarrangement) of een heerlijk hoofdgerecht (bij het middagarrangement) geserveerd krijgt.

Werkverschaffingsproject in crisistijd
De jaren dertig waren gekenmerkt door een diepe economische crisis met hoge werkloosheid. Amsterdam telde destijds ruim 50.000 werklozen, en de gemeente zocht naar werkverschaffingsprojecten om hen aan het werk te zetten. De aanleg van het Amsterdamse Bos bood hiervoor een uitgelezen kans, mede omdat het Rijk een deel van de loonkosten financierde. Vanaf 1934 werkten duizenden arbeiders met eenvoudige gereedschappen aan de transformatie van het polderlandschap tot een groot stadsbos.

Het ontwerp van Jakoba Mulder
Het Amsterdamse Bos is ontworpen door stedenbouwkundige Jakoba Mulder, ook wel bekend als 'de juffrouw van het Bos'. Zij gaf vorm aan de waterpartijen, bospartijen, wegen en heuvels die het Bos zijn karakteristieke uitstraling geven. De aanleg duurde tot 1970 en beslaat daarmee een groot deel van haar loopbaan. Het bos werd ontworpen als een gebruiksbos, toegankelijk voor alle Amsterdammers, met ruimte voor ontspanning en recreatie.

Engelse landschapsstijl
Bij het ontwerp werd inspiratie gehaald uit Engelse en Duitse landschapsparken. Tot dan toe waren parken in Nederland vooral bedoeld voor een zondagse wandeling, terwijl in Engeland mensen op het gras zaten en in Duitsland parken dienden voor sport en recreatie. Het Amsterdamse Bos combineerde deze functies en werd een plek waar natuur en actieve ontspanning samenkwamen. De grote speelweide en speelvijver zijn hier sprekende voorbeelden van. Kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl zijn de glooiende weiden, bochtige waterpartijen en strategisch geplaatste zichtlijnen die het gebied groter doen lijken dan het in werkelijkheid is.

De invloed van de Amsterdamse School
Een opvallend architectonisch element in het Amsterdamse Bos zijn de vele bruggen, waarvan 67 ontworpen door architect Piet Kramer, een vertegenwoordiger van de Amsterdamse School. Deze bouwstijl kenmerkt zich door expressieve vormen en ambachtelijke details. Geen van de bruggen is hetzelfde; Kramer experimenteerde met vormen, kleuren en materialen. De ballenbruggetjes rond de Bosbaan en het openluchttheater zijn hiervan een bijzonder voorbeeld. De gekleurde bruggen contrasteren met het natuurlijke groen en geven het Bos zijn unieke uitstraling.

De Heemparken: inheemse natuurbeleving
Binnen het Amsterdamse Bos liggen de bijzondere heemparken: het Kersenbloesempark, het Jac. P. Thijssepark en De Braak. Deze parken zijn speciaal aangelegd om de inheemse flora en fauna te behouden en te tonen. Hier groeien planten die van nature in Nederland voorkomen, wat een waardevolle bijdrage levert aan de biodiversiteit. Elk seizoen heeft zijn eigen charme: van bloeiende stinzenplanten in het voorjaar tot een bont palet van herfstkleuren.

Restauratie en behoud van erfgoed
Door de jaren heen zijn diverse onderdelen van het Bos, zoals de bruggen van Piet Kramer, gerestaureerd om hun oorspronkelijke kleuren en vormgeving te behouden. Sommige bruggen, waarvan de historische kleuren onbekend waren, zijn zwart-wit geschilderd in stijl met de rest. Ook zijn er nieuwe, duurzame bruggen geplaatst, geïnspireerd op de ontwerpen uit de tijd van de aanleg.

Een levendig bos voor iedereen
Vandaag de dag is het Amsterdamse Bos een geliefde plek voor wandelaars, sporters, natuurliefhebbers en recreanten. Met een breed aanbod aan activiteiten, van kanoën tot theater in de openlucht, blijft het Bos een veelzijdige en dynamische omgeving. De combinatie van historie, natuur en recreatie maakt het tot een bijzondere plek binnen de metropoolregio Amsterdam.

We verwelkomen u graag op deze mooie route!

 

Reserveer nu!

MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Aanvullende informatie

U kunt overnachten bij Hotel Abina. Voor informatie kunt u kijken op wwwabina.nl Bij Hotel Abina kunt u gratis parkeren in de straat (Oude Karslaan). Bij Du Monde bar&kitchen kunt u gratis parkeren naast het gemeentehuis. Honden zijn toegestaan bij Du Monde bar&kitchen. Bij Hotel Abina mogen ze enkel in het restaurant. Vanaf busstation Stadshart wandelt u in 10/15 minuten naar Du Monde bar&kitchen Bij beide restaurants is wifi aanweizg

Praktische informatie 2025
- Deze route kan 7 dagen per week gewandeld worden. 

- Op 26 en 27 april kan deze route niet gewandeld worden. 
- Op 25 en 26 december kan deze route niet gewandeld worden. 
- Op 1 januari 2026 kan deze route niet gewandeld worden.

 

Parkeren:
Er kan gratis geparkeerd worden aan de overkant bij Du Monde bar&kitchen, bij het Gemeentehuis. 

Welke restaurants bezoekt u bij
Stappen door Het Amsterdamse Bos?

Maak kennis met onze gastvrije restaurants
Koffie met gebak
Du Monde bar&kitchen
Dorpsstraat 104
Amstelveen
020-3453366
Koffie met gebak
Hotel Cafe Restaurant Abina
Amsterdamseweg 193
Amstelveen
020-6401101
Algemene beoordeling 8,4
Gerechten 9,0
Gastvrijheid 8,5
Route 7,7
Prijs/kwaliteit 9,0
Klantenservice 8,0